Parlamentný výbor opätovne otvoril otázku zonácie

15.11.2010 Poprad

Tatranská Štrba 15. novembra (TASR) – Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie sa dnes v Tatrách zaoberal problematikou zonácie a ochrany prírody v chránených územiach Tatranského národného parku (TANAPu).
"Cieľom prieskumu nie je riešiť problém, jeho cieľom je hlavne poznať od kompetentných inštitúcií problém v celku, " povedala predsedníčka výboru Mária Sabolová.
Výbor chce opätovne otvoriť niekoľko otázok. Jednou z nich je otázka zonácie Vysokých Tatier, predovšetkým preto, že kompetentné inštitúcie, Štátne lesy TANAPu a ani Správa TANAPu, neboli pri poslednom návrhu prizvané k riešeniu tejto problematiky so svojimi predstavami a odbornými stanoviskami.
"Druhá vážna téma je vyriešiť a doriešiť problém ujmy neštátnych vlastníkov v chránenom území a treťou otvorenou otázkou je vyriešiť správu chránených území tak, aby nedochádzalo k zbytočným konfliktom, " doplnila Sabolová. Východisko vidí vo vytvorení jednej inštitúcie, ktorá bude mať právnu subjektivitu a ponesie zodpovednosť nielen za ochranu prírody, ale aj za hospodárenie. Predsedníčka však nechcela konkretizovať, či dôjde k spojeniu ŠL TANAPu a Správy TANAPu.
Minister životného prostredia József Nagy vyjadril očakávania, že do pol roka sa problematika zonácie podarí uzavrieť. "Chceme do toho zapojiť vedecké inštitúcie, ŠL TANAPu a mimovládne organizácie, bude to pod taktovkou Správy TANAPu, " povedal Nagy. Chce zabrániť tomu, aby inštitúcie, ktoré majú k zonácii čo povedať, boli vynechané z rozhodovania.
Šéf envirorezortu žiadal vysvetlenie od Správy TANAPu, prečo sa oproti pôvodnému návrhu o trojnásobok navýšila zóna pre rozvoj cestovného ruchu. "Mám informácie, že ani samotný priemysel cestovného ruchu nepožadoval také rozšírenie, " doplnil. Veľmi dôležité je podľa neho určiť cieľ ochrany prírody a vyriešiť tiež problém s odškodnením súkromných vlastníkov lesov. "Máme rôzne možnosti, môžeme ponúknuť výmenu pozemkov, môžeme vykúpiť pozemky, alebo si ich prenajať, " objasnil Nagy. Podľa neho je najjednoduchšia a najrýchlejšia možnosť posledná z menovaných. Musí tomu však predchádzať finančná analýza.
Podľa neho by sa nemal výraznou mierou zväčšovať priestor na hospodárenie vo Vysokých Tatrách. "Myslím, že už sami podnikatelia uvažujú nad tým, ako zlepšiť vyťaženie vlastných kapacít, ako by rozmýšľali o nejakom rozširovaní, " konštatoval minister. Najväčším lákadlom v Tatrách je práve príroda, "a keď sa bude z nej uberať, tak to bude škodiť aj tým, ktorí tu niečo majú, " uzavrel Nagy.
 

Vyberte región